קביעת מזוזה בפתח כניסה לחצר

שלום רב יש לנו בית 2 קומות ובקומה השנייה יש חדר שינה וסלון כאשר מצד אחד יש גג גדול לא מקורה והכניסה לגג היא על ידי שפותחים חלון ויטרינה ואין דלת ואילו בצד השני של הקומה ישנו גג יותר קטן מקורה עם דלת האם אני חייב לקבוע מזוזה באיזה שהוא צד

תשובה:

שלום רב.

באופן עקרוני בפתח כניסה לגג, אם אין משתמשים בגג תשמישים קבועים כגג של בנין משותף (ואין בו מחסנים וכדו') אינו חייב במזוזה. אך אם משתמשים בו תשמישים קבועים, יש לקבוע בו מזוזה בלי ברכה, ונחלקו הפוסקים אם לקובעה בימין הנכנס לחצר או בימין הנכנס לבית.

ואם נכנסים לגג דרך חלון, אם הוא מעל י' טפחים מהרצפה אין לקבוע בו מזוזה אלא אם כן יש שם סולם קבוע.

מקורות:

לענין חצר, בחזו"א יו"ד קסח,ה-ו כתב לקבוע בימין הנכנס לבית, ובשבט הלוי ג,קנ כתב שכך המנהג בבני ברק, ובהערות להגרי"ש אלישיב זצ"ל יומא יא,א כתב גם כן שכך נוהגים היום. אך באגרות משה יו"ד א,קפא, ואבן ישראל ז,לד כתבו לקבוע בצד ימין הכניסה לחצר, ובחובת הדר כ' שכך נוהגים.

לענין חלון ר' במקדש מעט רפו,טו, ודע"ק רפט,ב.