להוציא סכום כסף שבית דין פסק לטובתו בטעות

ראובן תבע בבי"ד את שמעון -קבלן שיפוצים- בגין נזקים שגרם לו בעת ששיפץ לו את ביתו. בית הדין חייב את שמעון בחלק מסכום התביעה, אך בחישובי בית הדין נפלה טעות לטובתו של ראובן.
א. האם מותר לראובן לקבל משמעון את כל הסכום שפסק בית הדין, או שמא עליו להחזיר לשמעון את החלק שנובע מטעות בית הדין?
ב. האם מכיון שלטענת ראובן מגיע לו יותר, ראובן יכול להתקזז עם סכום הטעות?

תשובה:

א. אסור לראובן לקבל משמעון כסף אשר נפסק בטעות. פסק דין בטעות אינו פסק דין (בחלק זה).
ב. אם היה ויכוח בעובדות וראובן יודע ששמעון זכה בגלל שטען שקר, או אם שמעון זכה מחמת ספק של מחלוקת הפוסקים ובית הדין כתב במפורש בפסק ששמעון זכה מחמת הספק, מותר לראובן לתפוס את כספי הטעות במקום כסף זה. אבל בית הדין החליט שהדין עם שמעון, אף אם ראובן לא השתכנע בכך, אסור לו לתפוס את כספי הטעות, כיון שהחלק שבית הדין פסק כנגדו הוא פסק דין גמור ומוחלט.

מקורות:

א. טעות בחשבון או בעובדות היא טעות בדבר משנה שהדין בטל, עיין שו"ע חו"מ סי' כה סעיף א ובש"ך סק"ט.
ב. במחלוקת הפוסקים מועיל תפיסה, אבל אם בית דין פסק כפי דעה אחת, שוב אינו מועיל תפיסה. עיין ש"ך שם סק"ח.