צחצוח שיניים בשבת – משחקים בשבת

כמה עניינים בהלכות שבת:
1. דין צחצוח שיניים בשבת – האם מותר לצחצח במברשת ומי פה בלבד? או אולי להרטיב את הפה במי פה ולעבור על השיניים במברשת יבשה?
2. משחקי ילדים בשבת: פאזל, מונופול, חרוזים/השחלות – האם מותר, או אולי עד גיל מסויים מותר?
3. מה לגבי רכיבה על רולר-בליידס (סקט'ים) בשבת? האם גם זה תלוי בגיל של הילד?

תודה,

תשובה:

שלום רב.

1. אסור לצחצח עם מברשת גם אם אין משתמשים בה במשחה כלל, ומותר רק להשתמש במי פה ללא מברשת, או בקיסם וחוט המיוחדים לניקוי השיניים, ובלבד שאין זה רגיל להוציא לו דם.

2. לאחר גיל בר מצוה ודאי רצוי להימנע מלשחק משחקים בשבת כי השבת לעונג רוחני ניתנה, וכל המכבדו מעשות בו דרכיו נותנים לו נחלה בלי מיצרים. ופחות מגיל זה מותר לשחק במשחקים שציינת, אך ממשחק מונופול המדמה שימוש בכסף אמיתי יש שכתבו שטוב להימנע מלשחק בו.

3. אין למנוע מילד עד גיל בר מצווה ליסוע בסקטים בשבת, ובמקום שנהגו לאסור בזה אין להקל.

מקורות:

1. מכיון שיש בשימוש במברשת בפני עצמה חשש סחיטה כיון שהשערות צפופות והמים נסחטים מבין השערות, ר' באגרות משה או"ח ח"א סי' קי"ב ובארחות שבת פי"ז סכ"ט ובשש"כ פי"ד סעיף ל"ט. אמנם דעת הרב עובדיה יוסף שליט"א בספרו יביע אומר חלק ד' סימנים כ"ז – ל' שמי שרגיל בכך ואין רגילות אצלו שיוצא לו דם בשעת הצחצוח מותר לו  לצחצח במברשת עם משחה בשבת, ור' גם במילואים שבסוף הספר שהביא דעת המחמירים וכ' שלדעתו יש להקל בזה במקום שמצטער בלא זה.

2. ר' בשש"כ פרק ט"ז סעיף א' וסעיף ל"ג ובהערות שם.

3. שש"כ טז,יח.