שילם בטעות על שקית חלב ולקח שקית בלי רשות

כבוד הרבנים הגאונים הדינים שליט"א

אשתי קנתה חלב בצרכניה גדולה, ובטעות הקופאית רשמה שני חלב, וכן שולם,וכמפורש בקבלה, למחרת הלכתי לצרכניה ובקשתי לקחת חלב עבור הטעות של אתמול, אבל את הקבלה שכחתי בבית ולכן לא הסכימו שאקח בלא הוכחה. ואני אע"פ כן לקחתי כיון שברי לי שהם חיבים לי חלב א"כ איני צריך לרשותם.

ואח"כ חשבתי שאפשר ששלא כדין נהגתי כיון שאי"ז אלא חוב שהוא חיב לי ואיך אכפה אותו לשלם דוקא באופן של חלב.

ועוד צ"ע אם יכול המלוה לגבות חפץ בע"כ של הלוה ולכלותו[כדוגמת שתית החלב]ללא גבית בי"ד.

ועוד יש לעין אולי כל הנכנס לצרכניה מקבל על עצמו את הנהלים המקובלים בצרכניות, שלא תוכל לתבוע כלום ללא קבלה.

תשובה:

שלום רב,

נהגת כדין.

מקורות:

אין בעיה של גביה ללא שומת בית דין, כיון שהצרכניה נותנת רשות לקנות חלב, כך שאתה יכול לקנות ולאחר מכן להיפטר מתשלום על סמך התשלום ששילמת אתמול. בנוסף לכך הצרכניה בודאי מסכימה לשלם את החוב בחלב ולא במזומן, כך שמותר מדין זכין לאדם. עיין שו"ע חו"מ סי' שנט סעיף ב ובקצות שם.
הנוהל של הצרכניה הוא רק לעניין שהפקידים אינם חייבים להאמין, אבל לא תנאי בעצם החוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. צריך לדעת שזה לא תמיד כך. פעם נכנסתי למכולת וביקשתי לקנות ארטיקים קרח לילדים שלי. היה שם מבצע 10 ב10. אני צריך אבל רק 8. אמרתי למכולת'ניק אני משלם לך על 10 ואני משאיר כאן 2 ואקח אותם בהזדמנות אחרת. הוא לא הסכים לכך. הסתפקתי בעצמי האם יש לו צדק במה שאומר או לא.