כפייתיות

שלום כבוד הרב,
לצערי יש לי הפרעה שמה OCD- זוהי הפרעה שגורמת לי להרגיש חרדה אם אני לא עושה טקסים (כדוגמה לגעת שוב ושוב באותו מקום שנגעתי, עד שאני מרגישה תחושה טובה- החרדה חולפת, או לחזור על אותה מילה בידיוק 4 פעמים…) בזמן האחרון הטקסים שהOCD "מכתיב" לי לעשות – אם לא אעשה אותם ארגיש חרדה, הם טקסים דתיים . כלומר, אני צריכה להגיד כל יום ל-ה' תודה לפחות 4 פעמים- אם לא- ארגיש חרדה וכדומה.
הבעיה היא שאם הOCD היה גורם לי להרגיש שאני צריכה לעשות סתם טקסים כדוגמה לגעת באותו שולחן שוב ושוב, הייתי אומרת ניחא, אלו טקסים מטופשים ועל אף החרדה שהייתי צפוייה להרגיש, הייתי מרגיעה את עצמי שהרי מה הטעם לגעת באותו שולחן שוב ?! זה שטותי..
הבעיה היא, שאני אדם מאמין, וכשהOCD נותן לי תחושה שאני צריכה להגיד לה' תודה מלא פעמים ביום, אני מתלבטת- אולי זה לא באמת שטותי ואני אכן חייבת לעשותם כי זה מה ש-ה' רוצה?!
אז בזמן האחרון הOCD נותן לי להרגיש שאני חייבת לעשות דברים שממש מפריעים לי לתפקוד נורמלי ..
אז השאלות שלי :
שמעתי שצריך להתחיל כל דבר בימין, זה כתוב בתורה שמעתי, עכשיו בגלל הOCD אני מרגישה שכ-ל דבר אני צריכה להתחיל בימין: להתחיל לאכול את הדבר הימני בצלחת, להתחיל למצמץ, לשים במקום במדיח את הצלחת שביד ימין לפני הצלחת שביד שמאל- ואם לא אני מרגישה חרדה.
הבעיה היא שאולי אני באמת צריכה לעשות את זה ?! זה מה ש-ה' רוצה ז"א, כי הרי זה כתוב בתורה…?
אודה לך אם תענה לי במהירות, כי זה מפריע לי לתפקד …
תודה מראש וכל טוב!

תשובה:

שלום רב.

אין ספק שאת סובלת סבל נורא ואיום. אני מאד מקווה בשבילך שתגשי בהקדם לטפל בזה, ישנם היום טיפולים יעילים מאד לכך, אישית נפגשתי כבר עם מאות ואולי אלפי אנשים שהצליחו להתגבר על ה- o,c,d ולחיות חיים תקינים ומאושרים.

ולשאלתך:

אין ספק שישנם דברים רבים שכתובים בתורה ורצון ה' הוא שנעשה את הדברים ככתבם וכלשונם, אך ברור שאין חפץ ה' שנעשה את הפעולות מתוך טקסים של כפייתיות, אלא מתוך בחירה והחלטה שלנו לעשות את רצונו יתברך, כשהאדם פועל מתוך ה- o.c.d. הרי שאינו פועל מתוך בחירה אלא מתוך כפייה עצמית לעשות את הטקס שמרגיע אותו ואינו עסוק כלל ברצון ה'.

בנוסף לזה – אין להקב"ה שום עניין שנסבול כאן בעולם סבל מיותר, וק"ו שלא חייבים להיות במצב של קיום מצוות מתוך סבל, נכון שגם כשסובלים אנחנו עדיין מחויבים בקיום המצוות , אולם אין שום עניין שהדברים ייעשו מתוך הסבל, ומי כמוך יודעת כמה סבל יש בעשיית הדברים והטקסים מתוך הכפייתיות ולא מתוך הבחירה השלימה.

גשי מוקדם ככל שמתאפשר לך לטפל בבעיה, אל תבצעי טקסים דתיים מתוך טקסים של o.c.d. וה' הטוב יהיה בעזרך שבמהרה תסיימי עם זה ותוכלי לחיות חיים נורמטיביים.

מקורות:

קריינא דאיגרתא למרן הסטייפלער זצ"ל. קובץ עצות – הרב גרינוולד.

בברכת הצלחה.

הרב יהודה ליב אוירבך

לקביעת פגישה:

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    אמנם אני לא יודעת אילו טקסים אני עושה מתוך רצון אמיתי או מתוך כפייה. הכפייה היא רצון בעצמה, כלומר את הטקסים אני עושה מתוך רצון שנובע מכפייתיות.. אז גם כאשר אני פועלת מהOCD אני רוצה בזה .. :S
    אני אכן צריכה לגשת לטיפול בהקדם. אני מחכה לזמן המתאים ..
    תוכל להגיד לי אילו דברים יש להתחיל בימין ואילו לא ?
    תודה וכל טוב.

  2. בס"ד

    כל זמן שלא ברור לך מהיכן זה נובע, אל תעשי כלום.
    ולשאלתך אילו דברים יש להתחיל בימין -התשובה עבורך היא – אינך צריכה להתחיל שום דבר בימין. התחילי כל דבר מאיפה שבא לך, בלי לבדוק ימין שמאל.
    לאחר הטיפול – אם יהיו לך עדיין שאלות, נשמח לענות.
    בהצלחה רבה.

  3. אליך השואלת..
    הי, אני מרגישה צורך לכתוב לך כאן.
    סבלתי מכפייתיות בעבר הלא-רחוק. אני יודעת מה זה.
    זה גיהנום(מיצמוצים, רוקים,מחשבות, אי-שפיות. ומה לא?).
    טופלתי ואני עדיין בטיפול ומתוך 100% שזה היה מציף אותי בתקופות קשות היום זה אולי 2%. לפעמים זה בכלל לא..
    זה בטח לא מפריע לי לתפקוד.
    אל תתני לעצמך לסבול עוד. יש אופציה לחיים אחרים, יפים יותר..
    מבטיחה שטיפול יקל מיידית ויפתור את זה בטווח הרחוק, אם תתמידי.

    בהצלחה!
    ואת לא לבד. יש כאלה שיצאו מהתופת(:

  4. המון תודה לשניכם !!!
    תמר, תודה רבה שהגבת כאן! את צודקת מאה אחוז בדברייך על האוסידי .. המון סבל ..:\
    באמת דירבנת אותי לספר להורים שלי ולגשת לטיפול.. [ הבעיה אצלי שכדי לגשת לטיפול אני צריכה לספר קודם להורים בגלל הגיל שלי וזו משימה לא פשוטה בכלל עבורי…:S.. כבר שנתיים וחצי שאני מסתירה את זה] אני מתה לספר.. אבל אף פעם זה לא נראה לי הזמן המתאים.
    אבל בזמן האחרון זה די בוער בי…
    יום ראשון בע"ה נצא לחופשה של שבוע, אני מתכננת לספר אחרי כדי לא להטריד אותם בזה עכשיו ולגשת לטיפול ואמן שאתרפא מזה כבר…
    מקווה שאני באמת אעזור אומץ ואספר.
    בכל מקרה אני שמחה בשבילך ומאחלת הצלחה בהמשך ..
    שוב תודה לשניכם, וכל טוב!

  5. אנחנו לא אנשי מקצוע, ולא יכולים לייעץ בענין זה. כדאי לפנות לבית חם בבני ברק הם מתמחים בסיוע בענין זה לציבור הדתי ובנושא של כפייתיות מאוד חשוב מטפל שמבין את הלך המחשבה של האדם הדתי.