מזוזה בחצר בית כנסת

שלום,
ידוע שבית הכנסת פטור מדינא ממזוזה.
שאלתי היא האם חצר בית הכנסת, בה משתמשים לשאר שימושים חייבת במזוזה ובברכה או שמא שלא? (האם כשם שבית הכנסת לא חייב מזוזה אף בחצר אותו הדין, או שאדרבה בית הכנסת אינו מקום דירה אבל חצר בית כנסת הינו נחשב מקום דירה)

תשובה:

מקום זה צריך מזוזה בלא ברכה, ואף בית כנסת נהגו להניח בו מזוזה בלא ברכה, כיון שנהגו לקיים בו כנסים וכד'

מקורות:

כל מקום שה"בית" פטור מהמזוזה אף החצר שלפני הבית פטורה ממזוזה, כיון שחצר לכשעצמה אין בה חיוב מזוזה אלא אם כן פתוחה לתוך בית, וכמבואר בשו"ע יו"ד סי' רפו בארוכה, משום כך חצר ביהכנ"ס מעיקר הדין פטור מן המזוזה, אולם מאחר ואף בית כנסת עצמו כיום נהגו להניח בו מזוזה, משום שעורכים בו כנסים קידושים וכד', משום כך אף החצר שבו חייבת במזוזה, אולם ביכ"נ שמקפידים מאד על קדושתו ולא עורכים בו כנסים קידושים, וכמובן גם שומרים על קדושתו שלא מדברים בו כלל לא בשעת התפילה ולא שלא בשעת התפילה, פטור ממזוזה, ואף החצר שלו פטורה מן המזוזה.