השותה מים בלילה כיצד יברך

לכבוד הרבנים המשיבים. אני לוקחת תרופה שגורמת לי לצמא רב. גם כך אני טיפוס שמרבה בשתיה. קיבלתי פסק לצום בתשעה באב אך כן לשתות מים. שאלתי היא בקשר לשתיה בלילות. האם מותר לי לשים בקבוק מים ליד המיטה ולשתות ממנו? אני לא רוצה לשים קערה לנטילת ידים ליד המיטה כי זה גורם ללכלוך רב והברז לא רחוק ממני. אם אהיה חייבת לקום ליטול ידיים אעשה זאת. אבל אם יש דרך אחרת בענין הברכה ונקיון הידיים אודה אם תיידעו אותי.

תשובה:

שלום רב.

במצב שקשה ליטול ידים אפשר לנקות הידים היטב בסדין וכדו' ולברך.

מקורות:

לכתחלה צריך ליטול ידים כדי להעביר גם הרוח רעה שאינה עוברת בלא נטילה כמו שכתב הברכי יוסף סי' ס"ב, ובמשנה ברורה סי' סב,ח הביא דברי הט"ז שיהרהר בלבו את הברכה והביא שחלקו על דבריו אלא ינקה ידיו במידי דמנקי. ומי שיודע שלא נוגע במקומות המכוסים כגון שישן בבגדים סגורים אין צריך אף לנקות ידיו במידי דמנקי, ר' ביביע אומר חלק ד' סי' ד'.