לווה בקבוק שמן והחזיר סוג יותר מעולה

שלום לכבוד הרב.
הלויתי לחבר בקבוק שמן קנולה רגיל וקבלתי חזרה בקבוק שמן קנולה מועשר בויטמין (מוצר משובח יותר).
האם יש בזה איסור ריבית?
תודה וכל טוב

תשובה:

אם הלווה לא עשה כן בדווקא, אלא שלא היה לו בקבוק שמן רגיל, אין בכך איסור.
בכל מקרה, בדיעבד, אינך חייב להחליף בחזרה לבקבוק שמן רגיל וגם לא לשלם את ההפרש במחיר.

מקורות:

אם לא מתכוונים להחזיר שמן יקר אלא מחמת שיותר קל להחזיר שמן זה, לכאורה אין בכך איסור. עיין בשו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' פח שמציין סברא זו אף לעניין להחזיר יותר כסף מחמת שאין לו עודף.

אין חיוב להחזיר ריבית מאוחרת ששולמה בשעת פרעון (אף אם ניתנה באיסור), עיין חוות דעת סי' קס סק"ב ומובא בפתחי תשובה שם סק"ד, אמנם מהתירוצים של הט"ז והש"ך על הקושיא משו"ע חו"מ סי' רלב משמע שאינם סוברים כן. אבל בנידון דידן שמחזיר מין אחר והרי זה כמקח וממכר, אין איסור אפילו לכתחילה, כמבואר ברמ"א שם סעיף ד. ועיין בחוות דעת סי' קסא סק"א שאף סוג מעולה ופחות מעולה נחשבים כשני מינים ודינו כמקח וממכר, שכתב שם שבקרקעות ועבדים לא שייך להחזיר אותו דבר וממילא דינו כמקח וממכר.