בעיות הלכתיות בעבודה בסוכנות ביטוח

הבת שלי עובדת בחברה שמוכרת חבילות ביטוח ומשכנתא, הם יוזמים פניות (על פי העיתונות, וגם בצורה אקראית) להציע את שירותיהם בזול יותר מבנקים וחברות ביטוח אחרות.
א. האם מותר לפנות לאנשים להציע להם להחליף את חברת הביטוח וכדומה?
ב. החברה היא למעשה סוכנות של חברת ביטוח אחרת גדולה. החברה מציעה חבילות במחיר יקר יותר ממה שמאפשרת חברת הביטוח הגדולה, כך שחלק עובר לחברת הביטוח הגדולה וחלק נשאר אצל הסוכנות. האם זה בסדר? השאלה היא כפולה, כלפי הלקוח שמשלם יותר (האם יש לו תרעומת כמו בפועל שבעה"ב אמר בארבע ושליח בשלוש), וכלפי החברה הגדולה.

תשובה:

א. הגר"מ שפרן שליט"א מתיר וסובר שאין איסור 'עני המהפך' כיון שכך השוק נוהג היום.
ב. הסוכנות אינה רק שליח, אלא יש לה סמכות גם לקבוע מחיר, גם אם המחיר שונה ממה שהחברה הגדולה מציעה למי שפונה אליה ישירות, וממילא אינו דומה לשליח ששינה. אם המחיר אינו יקר יותר מהמקובל בשוק, אין בזה משום איסור אונאה.

מקורות:

ב. הסמכות של סוכנות ביטוח לסכם על מחיר היא בחוק חוזה הביטוח סעיף 33.