שמירת הברית

לכבוד הרב שלום רב מהו פגם הברית??האם הסתכלות בברית או נגיעה בלי שז"ל זה פגם הברית?? ומהי שמירת הברית בשלימות??

תשובה:

שלום רב.

שמרית הברית הכוונה שאדם צריך ליזהר בכל מה שיכול להביאו לידי הרהורים ומחשבות אסורות, דבר זה תלוי בעיניים ובמחשבה, ואדם צריך לשמור על עצמו שלא להכשל בהרהורים אסורים בכל דרך, ועל ידי כך שומר את בריתו בקדושה, שאינו מגיע לידי קישוי מדברים אסורים. והפוגם בברית הוא מי שמביא עצמו לידי חטא בהרהורים אסורים או בהוז"ל. גם ראוי לאדם להשמר מלהסתכל בברית, ואין ליגע בה אלא כשנצרך לנקביו שאז אם אינו נשוי אסור לו ליגע רק מעטרה ולמטה, ואם הוא נשוי מותר וממידת חסידות ליזהר בזה גם לנשוי.

מקורות:

שו"ע אבן העזר סי' כ"ג ס"ד ואו"ח סי' ג' סעיף י"ד.