תיקון מרזב בניין שגרם לנזק לדירה ותיקון הנזק

מרזב של בנין לקוי גרם לנזילות בתוך ביתו של דייר. האם הדייר יכול לחייב את הבנין לשלם את תיקון המרזב ותיקון הנזק בבית.

תשובה:

הדייר יכול לחייב את בעלי המרזב לתקן אותו, אך אינו יכול לחייב אותם לתקן את הנזק שנגרם לדריתו.

מקורות:

כמעט כל דירה בבית משותף נמכרת על תנאי שהבנין יירשם כבית משותף ותנאי השותפות הם לפי התקנון המצוי. לפי התקנון המצוי סעיף 3 בעל דירה (או וועד הבית במקרה של נזק ברכוש המשותף) חייב לבצע כל תיקון בדירתו אם עלול להגיע נזק לדירה אחרת. התקנון מתייחס רק לתיקון בדירת המזיק ולא לתיקון דירת הניזוק. ייתכן שבית משפט עלול לחייב גם על תיקון דירת הניזוק אם ישתכנע שהנזק נגרם ברשלנות בעלי המרזב, אבל חיוב זה הוא לפי פקודת הנזיקין וחוק זה לא קיבלו הדיירים על עצמם. לפי דין תורה לא ניתן לחייב, מאחר שיש סוברים שיש בזה פטור של בור לכלים, עיין עלון המשפט גליון 43 עמוד 5. גם יש צורך בהתראה, עיין שו"ע חו"מ סי' תטז.