איך ניתן לא להגיב לאדם שמבזה

איך אפשר שמישהו בא ומבזה אותך ליד אנשים ואתה אמור לא להגיב איך אפשר… אתה אחרי הכול בין אדם

תשובה:

שלום רב.

אכן זה דבר מאוד קשה כפי שאת מתארת, ובדיוק בגלל שזה דבר כה קשה השכר על מי שעומד בזה ומצליח לשתוק כה גבוה.

בגמרא (שבת פח,ב) נאמר שמי ששותק כשמעליבים אותו ואינו מגיב, עליו נאמר הפסוק 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו'.

וכוונת הגמרא היא שהאדם שאינו מגיב למי שמעליב אותו דומה לשמש שלא הגיבה כשהירח (כשהיתה בגודלה של השמש) טענה שזה לא ראוי שיהיו שני מלכים משמשים בכתר אחד, והירח הוקטנה והשמש נשארה בגודלה, וכך גם מי שנעלב ואינו משיב לא יינזק משתיקתו אלא להיפך המעליב יושפל יותר מחמת הפגיעה הזו (תוספות רא"ש שם ומאירי בגיטין לו,ב).

ויש מפרשים שהאדם שאינו משיב למי שפוגע בו, סימן הדבר שנפשו מאירה כאור השמש ומתוך אהבת ה' הוא נעלב ואינו משיב (ספר לאנוש בינה לר' ראובן מפונביז')

בהצלחה רבה.