שאלה ספרים משומשים מחברת בוקמרקט והחברה לא פעילה

אנו השתתפנו השנה בתוכנית השאלה של ספרי לימוד (חברת בוקמרקט) – שילמנו סכום סמלי של 280 ש"ח, ובתמורה קיבלנו ספרי לימוד (משומשים) שצריך להחזיר בסוף כל שנה.
אולם החברה פשטה את הרגל במהלך השנה ואין למי לפנות: הם לא עונים בטלפון, משרדי החברה אינם נמצאים במקום מגוריי ואין לי אף ערובה שאכן יהיו שם אנשים…
יש לציין שאת הכסף ששילמנו ל-א קיבלנו בחזרה, וסביר להניח שגם לא נקבל…
מה עלינו לעשות מבחינה הלכתית – האם אנו צריכים להחזיר את אותם ספרים, ואם כן – כיצד? כי את הכסף ככל הנראה לא נקבל חזרה.
(יש עוד מספר אחד שלא בדקתי וזה של מנהל החברה.)
תודה רבה ובכבוד רב ושוב סליחה על הטירחה

תשובה:

אם הבנתי נכון (אם לא, נא לתקן אותי), החברה מקבלת ספרים בהשאלה ומשאילה אותם לאחרים. אם כן, מדובר בספרים שמנויים אחרים השאילו והחברה העבירו אותם אליכם.

אין טעם להעביר את הספרים לחברה, מאחר והיא לא פעילה וכנראה לא תעביר אותם לבעליהם. מצד שני הספרים אינם שלכם, אלא של אנשים שזוהתם לא ידועה לכם, ולכן עליכם לשמור את הספרים עד שיבוא אליהו הנביא ויגלה את זהות בעליהם.

מקורות:

לכאורה דין הספרים כאבידה שבאה לידו קודם ייאוש, כיון שבהתחלה היה חיוב השבה לבעלים באמצעות החברה, והדין מבואר בשו"ע חו"מ סי' רסב סעיף ד וסי' רסז סעיף טו שיהא מונח עד שיבוא אליהו.