הגונב מן הגנב פטור

שלום כבוד הרב…
מה המושג גונב מגנב פטור? והאם יש לו יסוד בהלכה?

תשובה:

שלום רב.

מקורו של דין זה הוא במשנה במסכת בבא קמא דף סב עמוד א' זה לשון המשנה: 'אין הגונב אחר הגנב משלם תשלומי כפל ולא הטובח ולא המוכר אחר הגנב משלם תשלומי ארבעה וחמשה'.

דבר זה למדו חכמים מהפוסק 'וגונב מבית האיש אם ימצא הגנב ישלם שנים', ומכך שכתוב 'מבית האיש' מבואר שדוקא אם גנב מהבעלים, אך אם גנב מהגנב אינו משלם שנים.

אין כוונת המשנה לומר שמי שגונב מגנב אינו צריך להחזיר הגניבה (כפי שיש הטועים בכך), אלא שהגונב מגנב אינו חייב לשלם תשלומי כפל כשם שצריך לשלם גנב רגיל כקנס על גניבתו.

מקורות:

כך דעת כמה אחרונים, קרית ספר גניבה פרק ו' אור שמח גניבה פרק א' הלכה י"ז, אמנם לדעת הקצות החושן (לד,ג) והנתיבות (שם סק"ה) הגונב מהגנב נפטר גם מאונסים אחרים, ואין לו שם גנב כיון שלמעשה לא גנב מבית הבעלים ואין לבעלים חסרון בגניבתו, אך גם לדבריו חייב להחזיר החפץ אם הוא בעין לבעלים מדין השבת אבידה.