האם מותר למתרים לקחת שכר של 49%

שמעתי שיש גבאי צדקה שלוקחים 49% לעצמם האם זה מותר ומה המקורות לכך. והאם יש היתר לקחת סכום כלשהוא לעצמם על הטירחה.

תשובה:

מתרים אינו יכול לקחת לעצמו חלק מהכסף, הכסף אינו שלו. המתרים יכול לסכם עם מנהל המוסד לקבל אחוזים כשכר טרחה. אם לא סיכם, מגיע לו שכר מינימאלי.

אין שיעור קבוע כמה ניתן לסכם עם המתרים. מנהל המוסד חייב לשקול בזהירות, לפי העניין, והשיקולים יהיו לפי טובת המוסד. 49% ודאי אסור, כיון שאם התורמים היו יודעים, היו מעדיפים לתרום למטרות אחרות.

אם גבאי זה מתרים עבור עניים פרטיים (לא מוסד), הרי הוא יכול לסכם אתם על שכר. במקרה זה העניים ודאי יסכימו לכל שכר, שהרי הכל ריווח בשבילם, אבל השכר חייב להיות מוגבל עד לשיעור שהתורמים היו מסכימים לו היו יודעים, ולא שכר גבוה מדי, שאם התורמים היו יודעים, היו מעדיפים לתרום למטרות אחרות שחלק שכר הטרחה הוא נמוך משמעותית.

מקורות:

עיין כאן