תביעת פיצוי על הלנת שכר לפי חוק הגנת השכר

לרבנים שלום רב
על פי החוק מעביד שמעכב תשלום משכורת משלם פיצוי על הלנת שכר האם על פי דין תורה אפשר לתבוע פיצוי זה.
אשמח לקבל מקורות
בתודה,

תשובה:

אם יש למעביד היתר עיסקא (כגון שמופיע בהסכם העבודה שהוא על פי היתר עיסקא, או שהמעביד חתםם על היתר עיסקא כללי המתייחס לכל עסקיו), אפשר לתבוע ממנו פיצוי זה.
אם אין לו היתר עיסקא, לא ניתן לחייב אותו. אבל אם מדובר בחברה בע"מ (או תאגיד או רשות) ותובעים אותה בבית הדין לעבודה (כשאינה מוכנה לדון בבית דין רבני) ניתן להקל ולתבוע אף פיצוי על הלנת שכר.

מקורות:

לגבי פיצוי על הלנת שכר, עיין בית יוסף יו"ד סי' קס משם רבינו אליעזר מטוך שאין איסור ריבית והבית יוסף חולק. ועיין בחוות דעת סי' רסח ס"ק יד שהמחלוקת היא רק לעניין איסור אבל מצד דיני ממונות חייב המעביד לשלם כפי שיעור הריבית המקובל בשוק. ואם כן אם יש היתר עיסקא ניתן לחייב אותו ריבית כמקובל בשוק. ומסתבר שחייב אף הפיצוי הקבוע בחוק הגנת השכר סעיף 17 שהוא גבוה בהרבה מהריבית בשוק מדין מנהג המדינה בפועלים.

לעניין איסור ריבית בחברה בע"מ עיין שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' א ועיין שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' סב-סג.