מדרכה נפרדת לנשים

בקשר למה שקורה בארץ ובפרט בבית שמש לגבי הנשים מהי ההלכה באמת לגבי השלטים ברחובות שעל הנשים ללכת בצד זה או אחר של המדרכה או שאין לזה שחר בהלכה לגבי אוטובוס מובן הדבר מה לגבי השלטים הנ"ל

תשובה:

אין צורך במדרכות נפרדות, אולם יש להימנע כל האפשר ללכת במקום שנשים מצויות, ואם אין אפשרות יש להשתדל מאוד שלא ללכת [בפרט ברחובות צרים] לפחות 2 מטר מאחורי אשה וכל שכן במקום שעלולים לבוא על ידי הליכתו לנגיעה בנשים.

מקורות:

עי' בתלמוד בבלי (ברכות סא.) שמבואר שם "אחורי ארי ולא אחורי אשה" והיינו שאם יש שתי אפשרויות ללכת או אחרי ארי או אחרי אשה, יש להעדיף ללכת מאחורי ארי שהוא חשש סכנה מסוים ולא מאחורי אשה, וראה שם במהרש"א שמדובר שאין ברירה ואי אפשר ללכת רק מאחורי או זה או זה, ונלמד מזה שלא היה מדרכות ודרכים נפרדות לנשים וגברים, מאידך גיסא נלמד מזה שיש להימנע באופן שאפשר ללכת במקום שיש שם נשים, וכעין מה שאמרו (ב"ב נז:) לגבי איסור הסתכלות בנשים בזמן שמכבסות "אי איכא דרכא אחרינא פושע הוא" והיינו שכשיש דרך אחרת יש ללכת דווקא בדרך אחרת, ובשו"ע (אהע"ז סימן כא ס"א) "פגע אשה בשוק, אסור להלך אחריה, אלא רץ ומסלקה לצדדין או לאחריו", וביתר ביאור כתב שם בערוך השלחן (ס"ב) "אם פגע באשה בשוק וברחוב אסור להלך אחריה אלא רץ ומסלקה לצדדין או יקדמה ותהיה מאחריו וכך אמרו חכמים אחורי ארי ולא אחורי אשה [ברכות ס"א א] ובמקומות שהרחובות צרות וא"א להסתלק יאנוס עצמו ויעצים עיניו בכל האפשר והעובר אחורי אשה בנהר אין לו חלק לעוה"ב [שם]", ושיעור שלא ילך מאחורי אשה י"א שהוא ד' אמות וי"א שהוא כמלא עיניו, וי"א שהכל לפי הענין ומכל מקום אם אין ברירה יתקע עיניו בקרקע וילך (ראה אוצר הפוסקים שם ס"ק טז אות ב) וראה שם (אות ג) מדברי הפוסקים שאף באשה שמכוסה כדין הדין כן.