סכין של סלייסר (קוצץ ירקות) שחתכו בו בשר קר

יש לי מכשיר סלייסר ידני ללא חשמל לא שדופקים אלא כלי עם סכין שמכניסים עגבניה פלפל מלפפון ובצל שלימים ומסובבים ידית ובמספר סיבובים הכל נעשה סלט

במכשיר זה ניתן גם לטחון לדק בשר לקציצות בתערובת לחם

הבשר למעשה קר כך שהסכין לא נהית בשרית, כך שכאשר אח"כ משתמשים לסלט עם בצל על אף חורפא דסכינא אין כאן סכין בשרית כי הבשר היה קר

השאלה היא במידה ומשתמשים בטחינת בשר יחד עם בצל האם הסכין נעשית בשרית ע"י חריף בצירוף דוחקא דסכינא על אף שהבשר קר

מהט"ז בבשר בחלב סי' צז משמע במעשה שהיה עם בשמים ושומן מרק וכו שמחמיר הט"ז ומשמע שמדובר גם שהבשר קר (והמנח"י חולק שם)

אך השאלה אם יש לדייק במעשה שבדייקא במרק עם שומן שבשומן מצינו שמפעפע וע"כ יש לחוש (שהרי ההסבר לאסור הוא שהבשר נכנס לבצל ויוצא משם לסכין ואולי זה רק בשומן שדרכו לפעפע לחתיכה אחרת) או שיש ללמוד נבאמת לחומרא לדעת הט"ז גם בסתם בשר ולא שומן עצמו
ובכלל אם יש לחוש להט"ז לדינא או לחומרא

תשובה:

הסכין של הסלייסר דינו כסכין בשרי אפילו שהשתמשו בו בדבר קר כיון שיש דוחקא וחריף וזה מבליע את טעם הבשר בסכין, ובלבד שכמות הבצל ביחס לתערובת הבשר והלחם היא גדולה בשיעור שנרגש היטב חריפות הבצל.

מקורות:

עיין בטור אור"ח סימן תנ"א סעי' ט"ז וז"ל "מדוכה של עץ ואבן שדכין בהם כל השנה ולפעמים דכין בהם פירורי לחם עם שומין ופלפלים כ' רש"י דלא מהני להו הגעלה וכו' עכ"ד הצריכים לנו, מבואר דחיתוך התר חריף יחד עם איסור שאינו חריף יש בזה בליעה ופליטה אף שאינו שמן, וכן מבואר באור"ח סימן תמ"ז ס"ו וס"ז ובמשנ"ב שם שדנו על מדוכה של חמץ, ובפשטות הוא נעשה של חמץ כמש"כ הטור הנ"ל.  וכן מפורש בחזו"א הל' פסח סי' קי"ט סקט"ו ד"ה והא וז"ל "והאי מדוכה של חמץ שהוזכרה כאן ר"ל שהיה חמץ מתובל בתבלין או חמץ מלוח ונדוך במדוכה ומה"ט צריכה הגעלה וכמש"כ הטור סי' תנ"א שדוכין פירורי לחם עם שומין ופלפלין".

ואין זה חומרא אלא זהו מעיקר הדין, [והמנח"י שחולק על הט"ז זה מטעם אחר שלא גזרו אלא על פת בשרית ולא על שאר דברים כמובא בחוו"ד שם].