שאלה שמלה מחברה ויש ויכוח אם החזירה

לפני כמה זמן שאלתי מחברה שמלה, לאחר כמה ימים שמתי אותה בשקית ובאתי להחזיר לה אותה, אך החברה אמרה שכרגע היא לא יכולה לקחת את השמלה ממני, ולכן אני יקח אותה חזרה ויביא לה אותה פעם אחרת… לפי מה שאני זוכרת בסוף אני החזרתי לה אותה… החברה טוענת שהשמלה לא אצלה, ערכנו חיפוש מקיף והשמלה לא נימצאת. השאלה- מה עליי לעשות? לשלם לה את מחיר השמלה? או שמא אני פטורה?

תשובה:

את לא חייבת כלום, אבל עדיף להתפשר קצת.

מקורות:

השואלת אינה חייבת מכמה טעמים:
א. למיטב זכרונה החזירה. גם אם נחשיב את טענתה לטענת 'שמא', הרי גם התובעת טוענת 'שמא' ובמקרה לדעת הרבה פוסקים אין חיוב אפילו לא לצאת ידי שמים. עיין ט"ז חו"מ סי' עה סעיף י וש"ך שם ס"ק סז.
ב. הרי הביאה את השמלה למשאילה והיא סירבה לקבל, במקרה כזה היא נפטרת מחיובי שואל ואינה חייבת בגניבה ואבידה ולדעת חלק מהפוסקים פטורה אף מפשיעה. עיין שו"ע חו"מ סי' קכ סעיף ב ובש"ך שם סק"ד. ואם כן, אם אינה מוצאת את הבגד הרי זה כאבידה, ואף אם פשעה הרי היא פטורה לדעת חלק מהפוסקים.