ביטול ברוב בקערות מרק שנפל לאחת מהם חרק

בשבת בבוקר נפל חרק לתוך קערת מרק. לאחר מכן התערבבה קערת המרק בין שאר קערות מרק, ולא ידענו להיכן נפל החרק. כמו כן לא יכולנו למצוא את החרק. האם היה מותר לאכול את כל הקערות מרק מדין ביטול?

תשובה:

שלום רב.

יש מקום לדון בשאלה זו לכאן ולכאן, אך למעשה נראה כי יש לאסור את כל הצלחות, ולדון שכולם בכלל ספק בריה שאסור מן התורה, וכך הורו כמה מפוסקי הזמן, אף כי יש מקום לומר שכל צלחת נחשב כספק אם נפל בה בריה וכתב הט"ז שבספק אם נפל בריה אין לאסור התבשיל.

מקורות:

ראה כאן מאמר שנכתב בענין זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אכן, בדברי הערוך השולחן יו"ד סימן ק' כתב הרבה היתרים לעענין בריה שנתערבה באוכלין (שבאלף בטיל, ואם זה מאוס ג"כ בטיל ועוד), אך נראה בדבריו שם שכל ההיתרים הם למילבי"ן שהאריכו הפוסקים למצוא היתר במקומם שהיו מתערבים להם בקמח ולא היה ניתן למצוא אותם, אמנם בדיעבד ניתן לצרף גם דבריו שם גם לענין חרקים אחרים שמצויים פחות.