הלווה 40 ש"ח והלווה פרע 50 ש"ח בגלל שלא היה לו עודף

לפני שבוע אבא שלי לווה ממני 40 שקל, אבל לא תבעתי ממנו ריבית. היום הוא החזיר לי 50 שקל. אמרתי לא שאני לא רוצה לקחת ריבית, אז הוא אמר לי: אין לי עודף. הכסף אצלי ואני לא יודע מה לעשות, לקחת את הריבית או ללכת ולפרוט ולהחזיר לו. בבקשה תענו לי על השאלה

תשובה:

שלום רב,

אתה יכול להשתמש בכסף. עדיף אם תחזיר לאבא עשרה שקלים בהזדמנות, אבל אינך מחויב בכך.

מקורות:

לעניין אם מותר ללווה לשלם יותר מהחוב, כיון שאין לו עודף, עיין בשו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' פח. באופן כללי אין חיוב להחזיר ריבית מאוחרת ששולמה בשעת פרעון (אף אם ניתנה באיסור), עיין חוות דעת סי' קס סק"ב ומובא בפתחי תשובה שם סק"ד, אולם מהתירוצים של הט"ז והש"ך על הקושיא משו"ע חו"מ סי' רלב משמע שאינם סוברים כן. ובפרט בנידון דידן שעדיין לא התכוון לזכות בכסף, עדיף אם יכוון להחזיר את העודף בהזדמנות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא, חס ושלום!
    התשובה מתייחסת רק למקרה שהלווה שילם יותר בגלל שלא היה בידו עודף ורק בגלל שמדובר בדיעבד, לאחר שהתוספת כבר ניתנה.