כמה לשלם למתעסק למחצית שכר עבור טרחתו

אני מעוניין לעשות שותפות עם משקיע בהיתר עסקה באופן הכי מהודר ללא חשש ריבית.
הבנתי שלפי ההלכה צריך שחצי מההשקעה שלו צריך להיות פקדון והחצי השני בתורת הלוואה שאני חייב באחריותה.
הבנתי שעדיין הוא צריך לשלם לי משהו נוסף כדי שלא יהיה בזה ריבית, השאילה באיזה סכום מדובר?

תשובה:

שלום רב,

אכן, חז"ל חייבו לשלם עבור ההתעסקות בחלק הפיקדון, אחרת יוצא שהמקבל מתעסק חינם בחלק הפיקדון כשכר עבור ההלוואה.

אם מסכמים מראש ויש לך עסקים נוספים שאתה מתעסק בהם באותו זמן, מספיק לסכם על שכר טרחה של עשרים ש"ח לכל הדעות.

מקורות:

עיין שו"ע יו"ד סי' קעז סעיפים ב-ג שניתן לקבוע מראש שכר של דינר לכל ימי השותפות ואם יש למתעסק עסקים נוספים הרי זה מותר לכל הדעות.
לעניין ערך דינר, בספר חוות דעת שם כתב שמספיק פרוטה, וכן מביא בספר דרכי תשובה שם מהרבה פוסקים שדינר לאו דוקא, אולם בברכי יוסף שם כתב שצריך ערך של דינר כסף. עשריים שקל הוא יותר מערך של דינר כסף לכל הדעות.