איסור אונאה אם מתרים לארגון מקבל משכורת מהארגון אחוזים גבוהים ביותר

שלום רב לרבנים שליט"א
אדם העובד בארגון מסויים, ותפקידו של אותו אדם הוא להתרים כספים מאנשים בעבור אותו ארגון, שכר העבודה של אותו אדם בנוי על אחוזים מהתרומות שהוא מרוויח. התורמים אינם יודעים שכך אלו פני הדברים, האם יש כאן צד של אונאה, או שמא התרומות בעצם הולכות לארגון אלא שהם מתמחרים את משכורותו ע"פ התרומות שהוא הצליח להשיג, וכמו כן האם יש הבדל בכמות האחוזים שהוא מקבל בעבור התרומות?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אם הוא מקבל אחוזים כמקובל והתורם אמור להעלות על דעתו שהוא מקבל אחוזים אלו, אין חשש גזל. כיון שהתורם לא התנה שהמתרים לא יקבל שכר.

אבל אם הוא מקבל אחוזים גבוהים מהמקובל ואם התורם היה יודע שחלק כה גדול מתרומתו יילך למתרים לא היה תורם והיה מעדיף לתרום לארגונים אחרים, יש בכך איסור גזל, כיון שעל דעת כן לא תרם. ואפילו אם המתרים מקבל את שכרו מהארגון, מכל מקום התורם אינו מסכים לתרום, אם בפועל חלק גדול מדי מהתרומה ילך למתרים.

אין שיעורים מדוייקים כמה מותר לקחת, תלוי לפי העניין ועיין כאן.

מקורות:

עיין שו"ת משנה הלכות ח"ד סוף סי' רלז