ריבית במשכנתא שנלקחת עבור אחר

קרוב משפחתי נזקק להלואה, ובאתי לעזרתו ע"י שלקחתי משכנתא על דירתו (כביכול מכרה לי) והוא למעשה כל חדש מפקיד לחשבון הבנק שלי את הסכום החודשי של חיוב המשכנתא.
וכעת נתעוררתי שלכאו' בעצם אני לויתי מהבנק סכום כסף ואח"כ הלויתי אותו בריבית ללא שום היתר עיסקה
שאלתי א. מה לעשות מכאן ולהבא האם יש תקנה ואיך
ב. מה לעשות עם הסכומים שנגבו עד עתה
ג. האם מכיון שההלואה שלקחתי מהבנק הופקד בחשבון של המוכר ולא עבר דרכי ואני הפקדתי את זה אצלו לשם הלוואה, האם זה מקלקל את ההיתר עיסקה שיש לי מול הבנק

אודה לתשובה בדחיפות לפני החיוב הבא

תשובה:

שלום רב.

אכן יש בהלוואה זו איסור ריבית, מכיון שאין היתר עיסקא בינך לבין קרוב משפחתך שמשלם לך ריבית כל חודש.

א. יש אפשרות לסדר את התשלום מכאן ולהבא שלא יהיה בו איסור, על ידי שתעשו קנין שהלווה יגביה כלי שלך ויקנה לך חלק מנכסיו ואז יהפך הכסף לעיסקא ותעשו היתר עיסקא חדש מכאן ולהבא.

ב. צריך להחזיר את כל הכספים שנגבו באיסור, אך ישנה אפשרות אם הלווה מסכים שיאמר לך הריני כאילו נתקבלתי ואז אינך צריך להחזיר לו.

ג. אין זה מגרע מהיתר העיסקא מול הבנק, כיון שאתה הלווה, וההוראה להעביר לחשבון של אחר היא כהלוואה בינך לבינו.

בהצלחה רבה.

מקורות:

ראה כאן פרטי דין זה.