ויכוח על מגרש המשמש כמעבר

רצינו להעלות לרב שאלה, לקבל רושם, לפני שנפנה לברר דעת תורה, אם בכלל.

אנחנו גרים בבניין קומות, אלא שיש משפחה שדירתה אינה חלק מהבניין, ויש לה חצר, כל הדיון הוא על החצר. עוד, שכל הדירות הן נחשבות כשכירות אולם אין מישהו ממשי ששוכרים ממנו.

מקרה: אחד החברים (לוי לצורך העניין) הדירה שלו אינה בשטח הבניין, והפתח כלפי חוץ, פתוח לחצר הכללית של המתחם. השטח הזה משמש את חברי הגרעין למעבר למגרש וכד' ובנוסף זה משמש דרך עיקרית לאחד מהחברים (שמעון לצורך העניין) להגיע למקום עבודתו (שנמצאת באולם ספורט), בשלב מסויים ללוי זה הפריע והחליט לתחם את כל המעבר ולעשות חצר, כך שנחסם המעבר למגרש.

טענות שמעון:
א. דרך זו משמשת אותי כבר זמן רב (כמעט שנה) כדרך עיקרית ללכת למקום העבודה שלי, עכשיו זה מטריח אותי לעשות עיקוף גדול.
ב. המגרש משמש את כלל אנשי הבניין, בעיקר אם וכאשר יוצבו שם דירות לטובת חברים נוספים לגרעין, ועכשיו זה חסימה כללית לכל חברי הבניין.
ג. ברגע שהמגרש חסום, זה יכול להיות כמקום הפקר שישמש אנשים מבחוץ

טענות לוי:
א. השטח הזה ע"פ תכנית אדריכל אמורה להיות חסומה, והשטח אמור להיות לטובת הדירה בשביל חצר (כמו שאני עושה עכשיו). הסיבה שזה לא נעשה בגלל שהתקציב לפיתוח לא הגיע, והיה זה צריך להיעשות מלכתחילה.
ב. מלכתחילה בחרתי את הדירה הזו בשביל בחצר הזו, רציתי דירה עם חצר. ואילולי החצר לא הייתי בוחר בדירה הזו כלל.
ג. המצב שהשטח הפך להיות מעבר, מאוד מפריע לי, יש לי כמה חלונות שפונות לכיוון הזה, אני לא יכול להסתובב בבית איך שאני רוצה, ולפעמים זה גובל בענייני צניעות, בנוסף לזה לפעמים אנשים עוברים ומדברים שם בקול רם, וזה מפריע ג"כ.
ד. בימי הקיץ הבית מאוד חם, אבל בחוץ יש אויר נעים, אני מעוניין לנצל את האויר כדי שאוכל לאכול בחוץ ולהנות וכד'.
ה. בזה שאני מפריע לשמעון ללכת למקום העבודה, זה אינו מוכרח, יש לו דרך אחרת יותר קצרה, ורק בגלל שהוא מתחשב באחרים שלהם זה פחות מפריע, לכן הוא לא מוכן לפתוח לו שם דרך.

בגדול אלו הטענות:
מתברר שאין תכנית אדריכל רשומה, אלא יש תכנית תיאורטית של הקבלן.

עוד, בכל מקרה בשלב זה, כל פשרה וכד' וק"ו פסק דין אמורה לעלות כסף למישהו.

עם מי הדין?

תשובה:

שלום רב,

הנקודה העיקרית היא בבעלותו של מי הוא החצר הזה (מי משכיר את הדירות) ומה היא עמדתו.

במקרה שבעל החצר אינו מביע דעה, בית דין לכאורה ישקול מי יפגע יותר אם יוותר לשני, שמעון או לוי.