אמירת 'שהשמחה במעונו' במקום שאין מחיצות בין גברים לנשים

אנחנו משפחה של בעלי תשובה ואחי מתחתן השבוע חלק ממסיבות השבע ברכות יתקימו בבית ומסתבר שהגברים והנשים ישבו בחדר אחד ללא מחיצה ומסתבר אפילו אחד ליד השני היום שמעתי שיש בעיה לברך ברכות של שבע ברכות האם זה נכון?

תשובה:

אכן הרבה פוסקים כתבו דין זה שאין לומר ברכת 'שהשמחה במעונו' כשיש תערובת בין נשים לגברים כיון שאין השכינה שורה שם, ולכן צריך ליזהר בזה מאוד. אך בשבע ברכות מצומצם לבני משפחה נהגו להקל ולברך אף כשאין מחיצות, בתנאי שאין שם חוסר צניעות.

מקורות:

מקור דין זה הוא בספר חסידים סימן שצג, ובלבוש אהע"ז סי' סב ובבאר היטב שם ס"ק י"א בשם הב"ח, והמ"ב סי' תט"ו סק"ב הביא דין זה להלכה.

ובמנהגים שבלבוש בסוף או"ח סעיף ל"ו כתב שכיום אין נזהרים בזה כיון שהנשים מורגלות בין האנשים והביאו הפתחי תשובה באבן העזר שם ס"ק י"ח.

ויעוי' באגרות משה יו"ד חלק ד' סימן כ"ד אות ג' שכתב שבכל דבר שנחשב דבר פרטי אין צריך מחיצה וחתונה נחשבת דבר פרטי וכ"ש שבע ברכות.