איסור גניבת דעת

מה דינו של אדם העובר על איסור גניבת דעת?

תשובה:

גניבת דעת אסורה מן התורה, והגונב דעת הבריות עובר בלאו של 'לא תגנובו' (ויקרא יט,יא). אמנם יש הסוברים שאסורה רק מדרבנן.

ועונש גניבת דעת הוא חמור מאוד כמו שמצינו באבשלום שאף על פי שעבר כמה עבירות חמורות וגדולות, מכל מקום לא תלו חכמינו ז"ל עונש הג' שבטים שנתקעו בלבו (בשמואל ב' יח,יד) רק משום גניבת דעת.

מקורות:

ריטב"א חולין צד,א בשם בעלי התוס', וכתב שאף שלא מצינו לשון גניבה סתם על גניבת דעת אלא לשון 'גניבת לב', כאן נכתב גניבה סתם לכלול אף גניבת ממון. והביא מדברי התוספתא בבבא קמא ששלשה גנבים הם וגדול שבכולם גונב דעת הבריות. וכן כתב היראים בסימן קכד.

אמנם הסמ"ק מצוה רס"א כתב שאיסור גניבת דעת הוא מדרבנן, וכן דייק בעבודת המלך דעות ב,ו מדברי הרמב"ם שלא הביא איסור זה במנין המצוות שלו.

בגמרא בסוטה ט,ב מובא שמפני עונש זה נענש אבשלום. ובשערי תשובה (רבינו יונה) שער ג' אות קפ"ד הפליג בחומרת הגונב דעת הבריות. ובמנורת המאור פרק א' אות מ"ו כתב שגדול עונש הגונב דעת מהגונב ממון שזה בגופו וזה בממונו.

ניתן לראות כאן בעמוד 2 עוד פרטים ומראי מקומות בענין זה.