קופאית שמצאה כסף שלקוח איבד או שכח

אדם שעובד בקופה בחנות משקאות והקונה שכח/איבד כסף ליד הקופה, האם רשאי הקופאי לקחת את הכסף לעצמו?

תשובה:

שלום רב,

אם עברו כמה דקות מאז שהכסף נאבד, הקופאי רשאי לקחת את הכסף לעצמו. אבל אם הוא מכיר את האדם שאיבד את הכסף, ראוי להחזיר לו לפנים משורת הדין.

מקורות:

במטבע אין סימן, וכיון שאדם ממשמש בכיסו כל שעה הרי הוא מתייאש. אמנם עיין ברש"י ב"מ דף  כו ע"ב ד"ה נטלה לפני יאוש, שאף במטבע צריך שיעבור זמן מסוים עד שיספיק המאבד לממשמש בכיסו ולראות שהמטבע נאבדה.
לעניין אם הכלל שאדם ממשמש שייך גם בכסף קטן, עיין בשו"ת משנה הלכות חלק יז סי' קמב שאין חילוק בין פרוטה אחת לאלף זוז ולא נתנו חז"ל דבריהם לשיעורים. וכן מפורסם בשם החזון איש, אולם מפורסם בשם הגרי"ש אלישיב שבזמנינו אין כלל זה בכסף קטן.
לעניין שיש חיוב לפנים משורת להחזיר אבידה לאחר ייאוש עיין שו"ע חו"מ סי' רנט סעיף.
לעניין שאין החנות קונה לבעל החנות עיין שם סי' רס סעיף ה.