צניעות בתכשיטים – גניבת דעת במתנה

שתי שאלות ברשות המשיבים ותודה
בעניין צניעות, כמה מותר לאישה תכשיטים מבחינת הכמות הצבעים הגודל ?
שאלה נוספת אם יש מצב בנתינה שהחפץ קרוע ואני תיקנתי אותו האם יש פגם בנתינה לשם נתינה בלבד כדי לא להונות את המקבל?

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

1. תכשיטים בכמות מוגזמת או בגודל מוגזם, מושכים תשומת לב מיותרת וממילא יש בזה חוסר צניעות.

2. דבר זה תלוי במחלוקת, וראוי לומר למקבל המתנה שנעשה בה תיקון, ואם המקבל יצטרך להחזיר טובה לנותן מחמת מתנה זו ודאי צריך לומר לו על פרטי המתנה.

מקורות:

לענין גניבת דעת במתנה נחלקו הראשונים בחולין דף צד,ב דעת התוספות הריטב"א (וכן דייק הים של שלמה שם בדעת הרמב"ם שיש איסור גניבת דעת במתנה, וכן כתב הש"ך ביו"ד סימן קיז,יג. אך דעת הרשב"א והרא"ש שם (יעוי' במעדני יום טוב שם) שאין איסור גניבת דעת במתנה.

וראה כאן סיכום של כל פרטי איסור גניבת דעת.

והראש יוסף שם כתב שלכו"ע מתנה שיצטרך המקבל ליתן לו טובה בתמורה יש איסור גניבת דעת.