פרטים באיסור ריבית בהוזלה מחמת תשלום מראש

שתי שאלות בנושא שנכתב כאן בעניין ריבית-מכירה מוקדמת בהוזלה. ניתן לעיין במאמר זה כאן.
1- נכתב שאם הצק דחוי יש אפשרות למכור בהוזלה. מה בדבר 6 תשלומים שחלקם לפני קבלת המוצר וחלקם לאחר קבלת המוצר ?
2- מה בדבר שרות ? למשל אדם קונה מנוי לחדר כושר לעוד חודשיים והמחיר כרגע מוזל עקב מבצע או עקב מכירה מוקדמת לפני פתיחת המקום , או במידה ויש לו מנוי כבר ונגמר לו עוד חודשיים ורוצה לרכוש עתה לשנה הבאה עקב כך שכרגע יש מחיר מוזל ?

תשובה:

שלום רב, וסליחה על האיחור במתן התשובה.

1.  שם נאמר שיש אופנים שעל אף שיש הוזלה במחיר למשלם מראש, אם אין סיבת ההוזלה מחמת התשלום המוקדם, אלא מסיבות אחרות, אין חשש ריבית. אך בכל מקרה אחר שבו ההנחה ניתנת בגלל תשלום מוקדם יש בזה איסור ריבית. ולכן גם אם נותן כמה צ'קים – אם מקבל את ההנחה בגלל חלק מהכסף המשולם מראש יש בזה איסור ריבית, אף שחלק מהתשלום יתבצע אחר כך, כיון שההוזלה היא מחמת תשלום מראש. אך אם סיבת ההוזלה היא לא מחמת הקדמת המעות אלא מכל סיבה אחרת אין בזה איסור כמבואר שם.

2. כפי שנאמר כל הוזלה שאינה מחמת הקדמת המעות – מותרת, ולכן בקניית כרטיסיה לכניסה לחדר כושר וכדו' שסיבת ההוזלה היא בגלל הקניה המרוכזת ולא בגלל התשלום המוקדם – אין איסור ריבית, (ומטעם זה מותר גם לקנות כרטיסיה לאוטובוס על אף שהיא זולה יותר מתשלום לפי נסיעות).

ובפרט כרטיס לכניסה לחדר כושר שאין בו כלל קניה ומכירה, רק שכירות המקום והכלים, ובזה אין כלל איסור ריבית.