להפוך בשבת את מושב העגלה

שלום רב!
האם מותר בשבת להחליף את המושב של העגלה מלפנים ללאחור יצויין שאין ברגים או חלקים אחרים אלא המושב כולו נשלף ומורכב בצורה הפוכה.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אני מתאר לעצמי שאין דרך כל יום להפוך את הצדדים של המושב, אלא לעיתים רחוקות מחליפים מצד אחד לשני, ומאחר ואין דרך להופכו הדין הוא שאם ההרכבה היא בצורה מהודקת אסור להרכיבו, ואם ההרכבה היא בצורה רפויה מותר.

אולם גם באופן שההרכבה היא בצורה מהודקת, מכיון שאין דרך להרכיב את המושב על ידי תקיעה (וכפי שכתבת שאין חיבור של ברגים וכדומה), מי שמקל ומרכיבו בשבת יש לו על מי לסמוך.

מקורות

עיין שו"ע סימן שי"ג סעיף ו' שאסור להרכיב חלקי כלי על ידי חיבור מהודק, אבל באופן רפוי מותר.

ומה שכתבנו שמי שמיקל גם בחיבור מהודק יש לו על  מי לסמוך זהו משום שדעת החזו"א סימן נ' סק"י שכתב שבכלי שאין רגילות לתוקע חלקים זה בזה מותר להרכיבו גם בחיבור מהודק, מכיון שכל האיסור להרכיב בצורה מהודקת הוא משום שחוששים שמא יתקע. אולם יש אומרים שבכל מקרה אסור להרכיב בצורה מהודקת [עיין במחלוקת הטור ומהר"ם בסימן שי"ג ועיין בט"ז ובמשנה ברורה מה שביארו בדבריהם].