הזמן שהתחילו בני ישראל להניח תפילין ולקבוע מזוזות

שלום לכם!

רציתי לשאול, מתי החלו להניח תפילין ולקבוע מזוזות ?

תודה

תשובה:

שלום וברכה!

תפילין התחילו בני ישראל להניח ביציאתם ממצרים, ומזוזה כשנכנסו לארץ ישראל וקבעו להם בתים.

מקורות:

בפסוק בפרשת בא פרק י"ג פסוק ט' כתוב: 'וְהָיָה לְךָ לְאוֹת עַל יָדְךָ וּלְזִכָּרוֹן בֵּין עֵינֶיךָ לְמַעַן תִּהְיֶה תּוֹרַת יְקֹוָק בְּפִיךָ כִּי בְּיָד חֲזָקָה הוֹצִאֲךָ יְקֹוָק מִמִּצְרָיִם', פסוק זה נאמר יחד עם פרשת 'קדש לי כל בכור' ביום יציאת בני ישראל ממצרים כמבואר בגמרא בשבת פו,ב.
וכן כתב המהרי"ל דיסקין שבשעת קריעת ים סוף היו עטורים בתפילין, וכך פירש את מה שאומרים בהושענות 'יקרך עמם מעבירים'.

וכך משמע בדברי המדרש מכילתא פרשת בשלח פרק י"ד פסוק כ"ח וז"ל: מי גרם להם לישראל להנצל מימינם ומשמאלם, מימינם בזכות התורה שעתידין לקבל שנאמר מימינו אש דת למו, ומשמאלם זו תפילה. דבר אחר מימינם זו מזוזה שעתידין ישראל לעשות, ומשמאלם זו תפילין", משמע שבשעת קריעת ים סוף היו כבר עם תפילין, ורק מזוזה עתידין היו לעשות.

אמנם הרשב"א (מנחות לד,א ד"ה ומה) נתקשה איך הניחו תפילין עם ד' פרשיות לפני שנאמרו פרשות שמע והיה אם שמוע, והרשב"א כתב ב' תירוצים או שאין מוקדם ומאוחר בתורה, ועל אף שלא נאמרה יכלה להידרש, או שאכן פרשיות אלו כן נאמרו בשעת פסח מצרים, ורק נכתבו במשנה תורה.

לענין מצוות מזוזה, המבי"ט (בספרו בית אלוקים שער היסודות פרק ל"ז) כותב שלא קיימו בני ישראל מצוות מזוזה במדבר כיון שהיתה דירתם דירת עראי שהיו נוסעים על פי הדיבור כלשון הכתוב 'על פי ה' יחנו ועל פי ה' יסעו'. ועי' בגליוני הש"ס לר"י ענגל בעירובין נה,ב שהקשה עליו מדברי הגמרא שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בלקוטי שיחות חלק ט' שיחה ב' לפרשת ואתחנן מוכיח הרבי מליובאוויטש מתוך לשונות הפסוקים (ועל פי פשוטו של מקרא דרש"י), שמאז ציווי ה' בפרשת בא התחילו להניח תפילין, אלא שהיו בהם ב' פרשות (שנאמרו אז) בלבד (היינו, בארבעת הבתים שבראש הניחו 2 פרשות בלבד ושני בתים השאירו ריקים).
    וכשאמר משה רבינו את משנה תורה (ב40 יום שלפני הסתלקותו) את שתי הפרשות שמע והיה אם שמע – או אז הוסיפו גם פרשות אלו.

    הרבי מאריך שם להסביר את העניין גם על פי פנימיות הדברים, מדוע במדבר לא היה צורך בשתי הפרשות האחרונות – וראה שם באריכות.