משכיר שאינו מתקן דוד שמש

אני שוכר דירה ובעל הבית שלי אמר לפני שנכנסתי לדירה כי יש בדירה דוד שמש (וזה היה נתון חשוב בעבורי כשחיפשתי דירה) בכל מקרה הדוד שמש מזה זמן רב איננו עובד ובעל הבית מתמהמה מלתקן אותו מסיבות שונות. עקב כך אני נאלץ כל יום להפעיל את הדוד החשמלי שעולה לי כסף.
רציתי לדעת האם מותר לי לקזז מחוב החשמל את התשלום עבור הדוד החשמלי?

תשובה:

שלום רב,

כן, אתה יכול לקזז.

כמו כן, אתה יכול לשלוח התראה בכתב למשכיר שאם לא יתקן תוך שבוע תזמין בעצמך טכנאי על חשבון דמי השכירות.

מקורות:

לפי המנהג המשכיר חייב לתקן כל קלקול בדירה, כל שכן אם הדוד לא היה תקין מלכתחילה והותנה מראש (אפילו בעל פה) שיש דוד. עיין עלון המשפט גליון 27 עמוד ה.
אם המשכיר אינו עושה את המוטל עליו, הרי הוא חייב לשלם את שוויו הכספי. בנידון זה עלות החשמל היא פחות מהשווי הכספי של השימוש בדוד.
אם המשכיר אינו עושה את המוטל עליו, מותר לשכור פועלים על חשבונו, שהרי לא גרע מקבלן שאינו גומר עבודתו שמותר לשכור פועלים אחרים על חשבון שכרו, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ד. אמנם אסור לשכור פועלים יקרים במיוחד, וכן אינו חייב לחפש את הזול ביותר, אלא לפי הנוהג שבעולם, וכמבואר בתלמידי הרשב"א שהובא בבית יוסף שם.
עדיף להתרות בכתב ובדרך שניתן להוכיח, כיון שבדרך זו ההתראה מתקבלת ברצינות, וכן כתב בשו"ת חוות יאיר סי' קסה שהתראה צריכה להיות בפני עדים כדי שיתייחסו אליה ברצינות.