קניית בירה מחברה שאינו יודע מי בעליה בחוץ לארץ

כאן בחו"ל האם מותר לקנות בי"ר של חמץ מקאמפאני שלא ידוע אם יש בבעלות שלהם ישראלים או לא?

תשובה:

שלום רב!

אם הרכישה היא ממקום שהבירה פרשה מהחברה (כמו במכולת), מותר, כיון שרוב החברות בבעלות אינם יהודים, והולכים אחרי הרוב.

אך אם הרכישה היא מהחברה עצמה, נחשב הדבר למקום קבוע שאין הולכים בו אחר הרוב, ותלוי הדבר במחלוקת הפוסקים כדין כל חמץ שנמצא לאחר הפסח והוא ספק אם של ישראל או של אינו יהודי, שיש המתירים לגמרי ויש המתירים רק בהנאה. ואם יש לצרף ספק נוסף כגון שיתכן שיוצר לאחר הפסח לכולי עלמא מותר.

יש לציין שאם הבירה נרכשת בחנות שהגיעה אליה הבירה לפני פסח, אם החנות בבעלות אינו יהודי אין שאלה כלל, ואם בבעלות יהודי צריך לבדוק אם מכר את החמץ.

מקורות:

חמץ שפרש מעיר שרובה עכו"ם, פסק האליהו רבא תמט,א שמותר דהוכלים אחר הרוב.

בחמץ קבוע עי' משנה ברורה תמט,ה שהביא מחלוקת הפוסקים לענין אכילתו, וכתב שאם יש ספק נוסף לכולי עלמא מותר.