התעוררות לקול שיעור תורה

בס"ד
האם מותר להתעורר משינתו לצלילי שעור תורה (בתור 'שעון מעורר') אחר שישן בלילה ולפני שבירך ברכות התורה?

תשובה:

אם הינך מתעורר לצלילי השיעור בלבד מותר. ואם אתה מאזין ומהרהר בדברי התורה הנמסרים בשיעור לדעת הרבה פוסקים אסור.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' מ"ז ס"ד נפסק המהרהר בדברי תורה אינו צריך לברך. ובמ"ב סק"ז הביא את דעת הגר"א שהחמיר שלא להרהר בדברי תורה לפני ברכת התורה, ואם אינך מהרהר בדברים הנשמעים בשיעור אין זה אפילו הרהור ומותר לכולי עלמא, אך אם מאזין לשיעור אסור מכיון ששומע כעונה, כן כתב בשו"ת הלכות קטנות ח"ב סי' קנ"ט, שו"ת קרן לדוד סימן י"א. אמנם החיד"א במחזיק ברכה סק"ד בשם שו"ת זקן אהרן סימן ס' וכן בשו"ת האלף לך שלמה סימן ל"ה.