עוגיות עם חמוציות שלא נבדקו מתולעים

הכנתי עוגיות עם חמוציות ובדקתי אותם אך לא שטפתי כי לא ידעתי שצריך, האם מותר לאכול את העוגיות?

תשובה:

אם נשארו בשקית של החמוציות עוד חמוציות שלא נאפו, יש לבודקם אם יש בהם תולעים, ואם יש בהם 3 תולעים, העוגיות אסורות, אך אם אין בהם לפחות 3 תולעים, או שאין כבר יותר חמוציות בשקית, הרי שבדיעבד, כיון שהעוגיות כבר נאפו מותר לאוכלם, אולם אין לעשות עוגיות כאלו לכתחילה אלא לאחר שבדקום מתולעים.

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' פד ס"ט, שפירות המוחזקים בתולעים, שעבר ובישלם בלא בדיקה ואפשר לבדוק את התבשיל לאחר הבישול אם מצא עד ג' תולעים התבשיל מותר, ולכן במקרה של אפיה שלא שייך לבדוק את החמוציות לאחר האפיה, ויש גם ספק שמא האפיה שרפה את התולעים, מותר בדיעבד לאכול [וכמו שכתב הב"י בשם הרשב"א שיש בזה ס"ס ספק שמא היה תולעים ואף אם היה שמא נימוח בתבשיל וכל שכן באפיה, ועי' בט"ז ס"ק יח שאין להקל באפיה יותר מבבישול, ושם משמע שאם יש לו עדיין מהפירות שיש לבדוק, וכן משמע בבינת אדם (כלל לז סנ"ד)], ורק אם נמצאו ג' תולעים, שהוחזק התבשיל בתולעים שלא נימוחו, ויש שם רק ספק שמא השאר נימוחו בזה לא מקילים כיון שהוחזק התבשיל בתולעים, וכמבואר בב"י ובש"ך ס"ק לב, וכן הוא בחכמת אדם (כלל לח סכ"ב).