שכח לציין במכירת חמץ ארון מסויים, האם מותר לאכול את החמץ

בס"ד

כבוד הרב שלום,

ראשית תודה על המענה על שאלתי הקודמת.
1. עכשיו לגבי תהיתי, הורדתי שקית למחסן עם פסטות, וכמובן מכרתי אותם, האם הם מותרות לי?

2. ולגבי ענין אחר, ריכזתי בארון בבית משקאות כגון וויסקי ובירה, עשיתי מכירת חמץ על מקרר שבביתי ועל המחסן, אך שכחתי לציין את הארון הנ"ל, מה הדין לגבי המשקאות?

בתודה מראש
איתי

תשובה:

א. לענין השקית עם החמץ שהורדת למחסן, מותר להשתמש בה מכיון שמכרת את כל החמץ לגוי לפני זמן האיסור. אמנם יש מגדולי ישראל שנמנעו מלהשתמש לאחר הפסח במצרכים שהם חמץ גמור ונמכרו לגוי לפני פסח, כמו שמפורסם מהנהגות הגר"א וכך נכתב גם בשמו של רבי עקיבא איגר.

למרות זאת, המנהג לערוך מכירת חמץ התפשט בכל תפוצות ישראל וניתן לסמוך עליו.

ב. לגבי המשקאות שהיו בארון, תלוי הדבר בשטר המכירה בו השתמש הרב שאצלו מכרת את החמץ, מכיון שברוב השטרות כיום כתוב שמוכרים גם את החמץ שנמצא בכל מקום שהוא בבעלותך, וממילא גם זה היה כלול במכירה, וממילא מותר להשתמש במשקאות אלו. אך אם מכרת רק את המחסן והמקרר, אזי דין המשקאות כדין חמץ שעבר עליו הפסח שאסור בהנאה.

מקורות:

א. היתר מכירת חמץ מופיע לראשונה כבר בתוספתא פסחים פרק ב', ונפסק להלכה בטור ובשולחן ערוך סי' תמ"ח סעיף ג'.

הדעות המחמירות: דעת הגר"א מובאת במעשה רב, אות ז,  רבי עקיבא איגר מובא באיגרות סופרים, כתבי רבי עקיבא איגר, סימן מח.

ב. איסור אכילת חמץ שעבר עליו הפסח אם לא מכרו לגוי מופיע בפסחים כח,ב במשנה וכתב הרמב"ם ע"ז "ודבר זה קנס הוא מדברי סופרים מפני שעבר על בל יראה ובל ימצא אסרוהו, ואפילו הניחו בשגגה או באונס, כדי שלא יניח אדם חמץ ברשותו בפסח כדי שיהנה בו אחר הפסח"