אכילת חמץ בשבת שסמוך לשביעי של פסח [שחל בשישי]

פסח תשע"ב
האם מותר לאכול חמץ בליל שבת ובשבת לאחר שביעי של חג פסח שחל ביום שישי ?

תשובה:

מועדים לשמחה

מעיקר הדין מותר (לבני ארץ ישראל) לאכול חמץ כבר בליל שבת [לאחר צאת הכוכבים], מכיון שכבר נגמר חג הפסח, אולם באופן פרקטי זה לא כל כך אפשרי, מכיון שאת החמץ שנמכר לגוי, אין לאכול עד אחרי שקונים אותו בחזרה מהגוי, ואין קונים אותו בחזרה עד לאחר שבת, . [אולם יש הרבה שעושים תנאי בשטר המכירה שאם ישתמשו בדברים שנמכרו לו, יעשו אחר כך חשבון וישלמו לו על זה, ובמקרה כזה מותר].

כמו כן אם יש לאדם שכן גוי שיש לו חמץ ששייך לו והוא נותן לו בשבת מעט חמץ, באופן זה מעיקר הדין מותר לאכול.

ויש שכתבו שבחמץ גמור ראוי להחמיר בכל אופן שלא לאוכלו עד אחרי שבת.

מקורות

עיין בהליכות שלמה פרק י' סעיף ט"ז, שכתב שראוי להחמיר בחמץ גמור שלא לאוכלו עד אחרי שבת, כדי לחוש לדעת השער המלך שסובר שאסור משום מוקצה אבל מעיקר הדין מותר וכדעת רוב הפוסקים שאינו נאסר משום מוקצה, ועיין בשו"ת יחווה דעת ח"ב סימן ס"ד שמתיר ואינו חש לאיסור מוקצה.

ומה שכתבנו שצריך לקנות את החמץ בחזרה מהגוי עיין בשו"ת חת"ס סימן ק"ט ובשו"ת שיבת ציון סימן י"א ובביאור הלכה סימן תמ"ח סעיף ג' שמבואר שצריך לקנות את החמץ בחזרה מהגוי, שאם לא כן זה נראה שלא היה כאן מכירה תקינה, רק הערמה.

הצטרף לדיון

תגובה 1