חיוב יו"ט שני למי שמתכנן לעלות לארץ ישראל – בן ארץ ישראל שנשא אשה בחו"ל וגר שם לכמה חודשים, דינו לגבי יו"ט שני

שלום הרב,
1) בן חו"ל שהחליט לעלות לארץ וודאי עולה לארץ בספטמבר, האם צריך עדיין לקיים יו"ט שני כבן חו"ל עד ספטמבר (יש את פסח ושבועות באמצע)?
2) ובאופן יותר פרטני, אני ישראלי גמור, אך אשתי הטרייה בת חו"ל. באתי לחו"ל לכמה חודשים ואנו בודאות חוזרים לארץ בספטמבר. אם התשובה לשאלה הראשונה היא שהיא עדיין בת חו"ל, האם העובדה שאני ישראלי (ואיני חוגג יו"ט שני) יגרום לכך שגם היא לא תתחייב ביו"ט שני?
תודה רבה וחג שמח

תשובה:

מועדים לשמחה

1. בן חו"ל צריך לנהוג שני ימים של יום טוב עד שהוא עולה בפועל לארץ ישראל, גם אם הוא מתכנן לעלות בקרוב לארץ ישראל.

2. אשתך וודאי צריכה לשמור שני ימים של יום טוב וכפי שמבואר בתשובה הקודמת, וביחס אליך: הדין הוא שבן ארץ ישראל שנשא אשה בחו"ל והלך לגור שם לכמה חודשים כדי להכיר את המשפחה של אשתו, דינו כבן ארץ ישראל, ואינו צריך לנהוג שני ימים של יום טוב, אולם אם אדם שוכר לעצמו דירה לתקופה ממושכת (חצי שנה ויותר) חוששים שמא בסוף הוא יחליט להישאר שם ולא יחזור לארץ ישראל, ובמקרה כזה צריך לעשות שאלת חכם. (כמובן שצריך לדעת שגם בן ארץ ישראל שנמצא בחו"ל אסור לו לעשות מלאכות, ואתה צריך ללמוד את הדינים של בן א"י שנמצא בחו"ל ביו"ט שני).

מקורות

עיין בספר יו"ט שני כהלכתו פרק ה' סעיף י"ב.