זכויות יוצרים ובעלות רוחנית

שלום לכבוד הרב,

יש לי שאלה בענין זכויות יוצרים: רש"י בב"מ כא: "ווי ליה לחסרון כיס", משמע היכן שאין כלל חסרון ממון אין בעלות, ואם כן אין על קנין רוחני בעלות, כי אין בו חסרון כיס רק מניעת רווח!.
האם נכון הנ"ל?
וגם אם אפשר להביא מהוא המקור לזכויות יוצרים מהתורה.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אינני רואה הוכחה דברי רש"י, שהרי רש"י אינו דן בכללי בעלות. בנוסף לכך, הרי ברור שאסור להשתמש בחפץ ממשי שלא מדעת, גם אם אינו מחסר בשימוש כלום. ואם כן הוא הדין לפגיעה בזכויות יוצרים, שאם היה מפסיד את כל היצירה, היה מפסיד ממון, שהרי היצירה שווה למכירה, גם בשימוש שלא ברשות הרי שימוש בדבר ששוה ממון.

לגבי זכויות יוצרים עיין שו"ת ברכת שלמה ח"א סי' כד באריכות ועיין קובץ עומקא דדינא ח"א עמוד רכד. יש גם ספר משנת זכויות היוצר וספר עמק המשפט ח"ד, אבל אין לי קישורים להורדת הספרים.