לקח אורגניסט חינם והתחייב לקחת אותו בעתיד בשכר

בתור אחראי חינוכי בגן בב"ש הזמנתי אורגניסט לנגן במסיבת חנוכה אך סיכמנו שלא אשלם לא אבל אעסיק אותו בעתיד.
העתיד הגיע ורציתי להעסיקו ולהשיב לו כגמולו אך הוא מסרב בתואנה שהמחיר נמוך ממחיר השוק.
האם אהיה חייב לשלם לו המחיר הרגיל?
האם אהיה חייב לשלם עבור העסקתו הקודמת שכן הוא לא היה מסכים מראש לדבר כזה?
כמו כן אם לא עשינו חוזה אלא רק אמרתי ב"ה ודברים שאולי לא מחייבים ושתלוי מה יהיה.. אולי אני יכול להעסיק אנשים אחרים. תודה

תשובה:

שלום רב,

אתה חייב לתת לו את העבודה לפחות פעם אחת (אם לא סיכמתם על מספר הפעמים) ולשלם לו כפי המחיר הנמוך בשוק שקיים למקצוען כמוהו.

מקורות:

דברים שמסכמים עם פועל אין צורך בקנין. אם האורגניסט עבד על פי סיכום זה, הרי שיש גמירות דעת ואין צורך לחוזה בכתב. גם אם המתחייב אמר 'בעזרת השם', הרי זה התחייבות גמורה, והכוונה היא רק לפטור את עצמו במקרה שיהיה אנוס.
אם לא סוכם על גובה השכר, משלמים את המחיר הנמוך הנהוג בעיר, עיין שו"ע חו"מ סי' שלב סעיף א וברמ"א שם סעיף ד.
אם לא סוכם כמה פעמים יעסיק אותו בשכר, מחמת הספק לא ניתן לחייב יותר מפעם אחת. עיין עלון המשפט גליון 31 עמוד א.