מכירת חמץ למי שלא נמצא בביתו בפסח/טבילת כלים לאחר הפסח

מה ההנחיות שעלי לבצע לגבי מכירת חמץ (אם בכלל…) במצב שבו אני לא נמצא כל הפסח בבית האם מחובתי למכור את כל הבית לגוי?? מה שיוצר חיוב טבחלת כלים לאחר הפסח כדין כלי של גוי…

תודה מראש

תשובה:

מי שיוצא מביתו לפני הפסח לכל הפסח, אף אם לא ידוע לו על חמץ שיש בבית, הרי הוא חייב בבדיקת חמץ, ולא מספיק לסגור את הבית, ולכן אם רוצה שלא לבדוק את הבית, הרי שצריך למכור את החמץ שבבית, ולהשכיר את הבית לנכרי.

משום כך, אם הנך יוצא מהבית קודם ליל יד בניסן [בשנה זו, לפני יום חמישי בלילה], יש להשכיר את הבית ולמכור את החמץ, ולבדוק את החמץ במקום שהנך מגיע לשם, ואם הנך יוצא רק בלילה או ביום שישי בבוקר, צריך לבדוק את החמץ בבית, אולם הנך יכול לשלוח את הרב למכור את החמץ [בטופס שנמצא כאן], ולכתוב שהנך מוכר את החמץ שבכל הבית חוץ ממקום מסוים שבו תקיים מצות בדיקה.

לא מוכרים לנכרי את הכלים, ולכן הכלים לאחר הפסח אינם טעונים טבילה.

מקורות:

היוצא מביתו בתוך ל' יום לפסח, חייב בבדיקת חמץ אפילו אם נותן את ביתו לנכרי צריך לבדוק את החמץ כדי לקיים מצות ביעור וכמו שכתב השו"ע (סי' תלו ס"ג) ונתבאר בארוכה בקובץ דרכי הוראה (ח"ז פרק רביעי סעיף יד-טו) ובהערות שם. וראה כאן קיצור הדברים.