כספי מעשר כמתנה לחתן

האם נתינת כסף לחתונה של חבר נחשב לכספי מעשר?

תשובה:

אם החתן הוא אדם נצרך, רשאי לתת לו מתנה מכספי מעשר, ובלבד שלא נותן לו כן כדי שיתן לו חבירו בחזרה בזמן חתונתו שלו עצמו מתנה גדולה כזו, ואם הוא כבר התחתן וחבירו נתן לו ביום חתונתו מתנה נאה, אי אפשר לתת מכספי מעשר את המתנה שנותן לו בחזרה.

מקורות:

כאשר החתן הוא נזקק הרי זה "הכנסת כלה" ויש בזה משום מצות צדקה, אולם אם סיבת נתינת המתנה היא מחמת שנתן לו החתן מתנה או כדי שיתן לומתנה נקרא בלשון "שושבינות" וזה נחשב לחוב ולא לנתינת צדקה עי' שו"ע אהע"ז סי' ס ס"א, וחו"מ סי' רפו ס"ה, וכן מפורש בטור (יו"ד סי' שלא) לגבי מעשר עני, והובא שם בט"ז (ס"ק לב) ודימה דין מעשר כספים לדין זה של מעשר עני וכתב שהוא אותו הדין, וכן הוא בש"ך (ס"ק קסו).