אם גזלן חייב לשלם לנגזל את הרווחים שעשה מהכסף

שלום כבוד הרב ..
אם גנבתי או גזלתי ועשיתי מאותו כסף עוד כסף, אני צריך להחזיר גם את הכסף שעשיתי מהכסף שגנבתי?

תשובה:

שלום רב,

מצד הדין אינך חייב לשלם, אבל אם אתה רוצה לשלם לו לצאת ידי שמים, כדי שהוא הנגזל ימחל לך, מותר לך לשלם רווחים ואין איסור ריבית.

מקורות:

הרמ"א בסי' קעז סעיף ה כותב "מיהו אם שינה ואמר לעצמי אני עושה ולא בתורת עיסקא, הוי כגזלן ומה שעשה עשה לעצמו", משמע ברור שגזלן אינו משלם רווחים.
לעניין לשלם רווחים לנגזל כדי לפייסו ולצאת ידי שמים, עיין שו"ת מנחת שלמה ח"ב סי ע.