שלום לכבוד הרב,
מדוע החרדים לא לומדים מדעי המחשב, הנדסת חשמל, רפואה, רפואת שיניים, הנדסה ומקצועות כאלה ונסמכים על הציבור החילוני שיתן שירותי רפואה, שיקים התי חולים, שיקים תשתיות חשמל ויסלול כבישים?
זאת אומרת בסופו של דבר הציבור החרדי גם משתמש בשירותים הללו. אז מה הפיתרון? להביא גוים? וכי גוים עובדים בחינם?
אז האם במקרה הזה החילונים עושים מצווה בזה שהם דואגים לצרכים הגשמיים של החברה?
תשובה
שלום וברכה
אין דבר יותר חשוב מלימוד התורה, ואין קיום לעולם בלי לימוד תורה, וכל אדם שיושב ועוסק בתורה הרי הוא מקיים את העולם כולו, ואני אשאל אותך שאלה, אותו רופא שעוסק ברפואה, דרך עיסוקו הוא באמצעות כל מיני מכשירים מיוחדים וציוד מיוחד, שאיתם הוא משתמש כדי לעשות את הטיפולים הנדרשים, וכי נעלה על דעתינו שהרופא איננו עושה כלום רק המכשירים הם שעושים, וודאי שלא כל אחד מבין שמכשיר בלי רופא אינו שום דבר, וכמו כן צריך לדעת שכל קיום העולם תלוי אך ורק בלומדי התורה, שעל ידי לימוד התורה העולם מתקיים, אלא שוודאי שכמו שצריך את הציוד המתאים כדי לבצע את הפעולות הרפואיות, כמו כן צריך אופה כדי שיהיה לחם וצריך רפתן כדי שיהיה חלב ובשר, וצריך כל מיני אנשי מקצוע ופועלים כדי לבצע בפועל את ענייני העולם, ומבואר בגמרא שהעולם אינו יכול להסתדר בלי שיהיה בעלי מקצוע שיעסקו בקיומו של עולם, אבל אשרי מי שזוכה ללמוד תורה, ומלאכתו נעשית על ידי אחרים, וכשעם ישראל נמצאים בדרגה גבוהה מלאכתם נעשית על ידי אחרים, ולא חסר גויים בעולם שיכולים לעשות את כל העבודות הנ"ל עבורינו כדי שכולנו נוכל לעסוק בתורה, אבל לדאבונינו אנחנו לא נמצאים בדרגה כזאת, וגם יהודים צריכים לעבוד למחייתם, אבל שוב אנחנו חוזרים לדברי הגמרא שאומרת שאשרי מי שלומד תורה ואינו עוסק בכל העבודות הנ"ל, ואדם צריך לבחור להיות מעוסקי התורה, ואין לו מה לדאוג שלא יהיה מי שיתעסק בענייני העולם, ומאושר הוא הרבה יותר מאילו שעוסקים בקיומו של עולם, שכן שכרו רב בעולם הזה ובעולם הבא.
ומה שאתה שואל אם יש שכר לאלה שעובדים בעבודות הנ"ל, התשובה היא שהדבר תלוי אם הם עוסקים בעבודות אילו במטרה לסייע לאחרים ללמוד תורה ולעבוד את ה', ויש להם מטרות קדושות בעבודה שלהם, וודאי שהם יקבלו על זה שכר, אבל אם כוונתם לצורך עצמם, או שיש להם כל מיני כוונות אחרות שאינם כוונות טהורות, הם לא יקבלו על זה שכר, וכפי שמבואר בגמרא בתחילת מסכת עבודה זרה שלעתיד לבא הגויים ירצו לקבל שכר על זה שהם בנו גשרים ועשו כל מיני דברים בעולם שעזרו לעם ישראל לעסוק בתורה ולקיים מצוות, והקדוש ברוך הוא אומר להם שלא מגיע להם על זה שום שכר, משום שאת כל הדברים האילו אם עשו לצורך עצמם ולא לצורך ישראל.
[אמנם זכור לי שראיתי פעם בספר תפארת ישראל על המשניות שמחדש שמי שהמציא את מכונת ההדפסה יקבל על זה שכר, משום שעל ידי כן התרבו הספרים והתרבה לימוד התורה, ומבואר בתפארת ישראל שגם מי שמסייע בקיום העולם בלי שום מטרות קודש, גם כן יקבל על זה שכר, אבל אינני זוכר היכן הדברים כתובים, ויתכן שזיכרוני מטעה אותי, ואולי גם לשיטתו זה רק בסיוע ישיר כמו יצירת מכונות הדפסה שזה סיוע ישיר להרבצת תורה, אבל אדם שיש לו מאפיה לצורך מסחר וקונים ממנו אנשים שמכח זה לומדים תורה, יתכן שבמקרה כזה גם הוא מסכים שאין שכר על זה, וכפשטות דברי הגמרא בתחלת עבודה זרה].
הבנתי פחות או יותר
אבל הנקודה היא כזאת- אני בעד שכולם יעסקו כל היום בתורה.
השאלה היא פשוט מי יממן את זה?
השאר תגובה