פניה לערכאות באשר לנזקי תאונה

ראובן ושמעון עשו תאונת דרכים ועשו נזקים הדדיים אחד לשני ברכוש, ראובן יודע ששמעון הולך לתבוע אותו בבית משפט על לא עוול בכפו, בתייעצות עם עו"ד נאמר לו שההתגוננות הטובה ביותר היא תביעה נגדית, האם במקרה שזה נעשה לשם התגוננות מותר לתבוע בבית משפט או שיש בזה איסור פניה לערכאות, יש להוסיף כי בהסתברות לא יסכים שמעון לדיון בב"ד, והראיה שהוא הולך לתבוע בבית משפט ולא בב"ד.

תשובה:

שלום רב,

מותר לתבוע בערכאות לשם התגוננות, אבל לא ניתן להסיק על אדם שומר תו"מ שהוא יפנה לערכאות על בסיס השערות, ואפילו לא אם ההוא מאיים, לכן יש להקדים ולתבוע אותו בבית דין, ולו רק כדי לוודא שהוא אינו ציית דינא.

מקורות:

לעניין היתר הליכה לערכאות לשם התגוננות עיין שו"ת כנסת יחזקאל  סי' צז. לעניין המאיים לתבוע בערכאות עיין בפתחי תשובה אבן העזר סי' קטו ס"ק טז ועיין גם ברמ"א חו"מ סי' רה סעיף ז שאיום אינו כלום.