נקיון הגוף בשעת התפלה והנחת תפילין

מה הדין של חולה מעיים ביחס להנחת תפילין ותפלה.
בברכת התורה ושבת שלום .

תשובה

שלום וברכה

אם אדם צריך לצאת לעשיית צרכיו אסור לו להתפלל, ולכן בשעה שאדם מתחיל את התפלה הוא צריך לבדוק את עצמו אם הוא מרגיש צורך לעשיית צרכיו, ואם אינו מרגיש צורך אפשר להתפלל, אולם אם למשל אחרי קריאת שמע לפני תפלת שמונה עשרה, מרגיש צורך לצאת לצרכיו, לכתחילה צריך לצאת לצרכיו ואחר כך לחזור ולהתפלל, ובדיעבד אם התחיל להתפלל, אם הוא משער שהוא יכול להתאפק ולא לעשות את צרכיו לשבעים ושתים דקות, הוא יכול להמשיך ולגמור את התפלה, אבל אם הוא משער שהוא לא יכול להתאפק כל כך, צריך להפסיק באמצע התפלה ולעשות את צרכיו, אולם כל זה באופן שבזמן שהתחיל את התפלה הרגיש צורך לצאת, אבל אם בשעת תחילת התפלה לא הרגיש צורך לצאת, ובאמצע שמונה עשרה הוא מרגיש שהוא צריך לצאת לצרכיו, מותר לגמור את התפלה ואינו צריך להפסיק באמצע.

ולעניין לבישת תפילין, אסור לאדם ללבוש תפילין בשעה שהוא מרגיש צורך לשלשל, ולכן במקרה שאדם יש לו חולי מעיים שלעיתים תכופות הוא צריך לצאת לעשיית צרכיו, אם הוא משער שיוכל להספיק ולומר קריאת שמע ושמונה עשרה עם התפילין לפני שיצטרך לעשיית צרכיו, יניח תפילין אחרי ברכת אהבה רבה ויתפלל שמונה עשרה ואחר כך יחלוץ את התפילין. וכמובן אם האדם משער שהוא יכול להחזיק יותר זמן, יניח תפילין לפני התפלה ויתפלל גם פסוקי דזמרה עם התפילין.

מקורות

עיין שו"ע או"ח סימן צ"ב ובנו"כ שם דיני תפלה במי שצריך לעשות צרכיו, ולגבי תפילין עיין בסימן ל"ח