עבודה בתענית אסתר ובפורים

בס"ד
שלום כבוד הרב,
לפני כחודש וחצי הגשתי למעסיקי בקשה לחופש ביום התענית וביום פורים, בסוף השבוע הודיע לי המעסיק שהוא לא מאשר לי את החופשה, הסברתי לו(המעסיק יודע זאת) שאני צם ויש לי את שאר המצוות של פורים, אך אותו זה למעניין!!אני שוקל לא להגיע כלל לעבודה מבחינתי זה קידוש השם!!!למעסיק היה את כל הזמן להתארגן!
מאז אני בתחינות ובקשות לשם יתברך.
כבוד הרב, כיצד עלי לנהוג האם לעבוד לא לעשות את מצוות החג, או לא להופיע כלל לעבודה למען קידוש השם?

תשובה

שלום וברכה

אינני יודע בדיוק במה אתה עובד, אבל באופן כללי צום תענית אסתר הוא צום קל (קצר עם תנאי מזג אויר נוחים), ואדם בריא יכול לצום גם אם הוא הולך לעבודה ביום זה (כמובן שבעבודה חריגה וקשה במיוחד המציאות שונה), ואדם שברור לו שאם הוא יעבוד הוא לא יכול לצום יתכן שהוא בגדר של חולה שאינו חייב לצום, כמובן שכמו שכל יום מתפללים גם הולכים לעבודה, אז ביום צום יש להדר יותר ולהתפלל בכוונה יתרה, ועבודה היא לא סתירה לצום.

ובעניין יום הפורים מצד הדין מותר לעשות מלאכה ביום פורים, אמנם מבואר ברמ"א שנהגו לא לעשות מלאכה ביום הפורים, ונמצא שאיסור עשיית מלאכה ביום הפורים הוא מצד מנהג, אבל במקום שיש הפסד מותר לעשות מלאכה ולעבוד ביום הפורים, ולכן טוב עשית שביקשת לכתחילה שביום הפורים יהיה לך חופשה, שהרי וודאי לכתחילה הדרך הראויה היא לא ללכת לעבודה ביום זה, אבל מאחר והמעסיק שלך כופה עליך לבוא, ואם לא תשמע לו יהיה לך הפסד, (והוא עלול לפטר אותך, או להזיק לך בתנאי העבודה). מותר לך לעבוד ביום הפורים, כמובן שאין כוונתי שתעבוד במשך כל דקה ביום ולא תקיים את מצוות היום, שהרי כל אדם חייב לקיים את כל מצוות היום, ולכן לפני העבודה תלך להתפלל ולשמוע את קריאת המגילה ואחר כך תתן משלוח מנות ומתנות לאביונים, ואחר כך אתה יכול ללכת לעבודה, וכמובן שצריך גם לקיים מצוות סעודת פורים, ולכן תחזור הביתה לפני השקיעה כדי לקיים את מצוות סעודת פורים.

כמובן שכל דברי הם משום שיש לך שעת הדחק, מאחר והמעסיק שלך אינו מוכן שתצא לחופש ביום פורים, אבל לכתחילה צריך לעשות כפי שעשית ולהשתדל לא לעבוד ביום הפורים..

מקורות

עיין בסימן תרצ"ו ברמ"א ובמשנה ברורה.