מסר מודעא על נדרים בפה וביטל את המודעא בלב – האם ביטול שבלב נחשב

אדם שאמר בפיו שכל צדקה או הקדש שידור מעתה ועד עולם יהיו בטלים, ואח"כ ביטל בליבו מודעה זו – האם הביטול שבלב נחשב , ומה דין נדרי הצדקה שנדר אח"כ ?

תשובה:

אדם שמסר מודעא שכל נדריו בטלים, ובשעת נדרו ידע את המודעא הנ"ל ואף על פי כן נדר נדרו נדר, שכן נחשב שמבטל את המודעא, אולם אי אפשר לבטל מודעא בלב וצריך לבטלה בפה.

מקורות:

גדרי נדרים הוא דווקא כאשר אומרם בפה, אבל בלב הכלל בזה הוא שדברים שבלב אינם דברים, ולכן מסירת מודעא לא מועילה כאשר אומרה בליבו, ודווקא כשאומרה בפיו, והוא הדין להיפך, אולם מבואר בפוסקים (עי' שו"ע יו"ד סי' ריא ס"ב) שאף מי שמסר מודעא הוא רק אם שכח את המודעא בשעת הנדר, שאינו צריך התרת נדרים, אולם אם ידע מהמודעא ואע"פ כן נדר, הנדר חל.