תשלום עבור זיפות בבניין עם שתי עמודות, כמו כן, חלק מהדירות מושכרות

לכבוד הרבנים יושבי על מדין שלום
בנין שצידו אחד גבוה מהצד השני ובצד הנמוך יותר הגג לא מזופת כראוי והדבר גורם לנזילה ורטיבות בדירה העליונה. השאלה היא:
א. האם אפשר לחייב את כל דיירי הבנין להשתתף בהוצאת הזיפות (השאלה היא הן על כל דירי הצד הנמוך והן הצד הגבוה)?
ב. הדירה המדוברת שכורה (וכן עוד דירות בבנין), האם על המשכיר לשלם או על השוכר?
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

א. על כל דיירי הבניין משתי העמודות להשתתף יחד בהוצאות הזיפות, זולת אם התקבלה החלטת הדיירים להפריד בין שתי העמודות ושכל עמודה תתקן את הצד שלה בלבד.
ב. אם בחוזה השכירות אין התייחסות מפורשת לנושא זה (אפילו אם כתוב שהשוכר ישלם וועד בית), על המשכיר לשלם.

מקורות:

א. כיון שבטאבו כל הבנין הוא חלקה אחת והרכוש המשותף הוא בבעלות כל הבניין על כולם להשתתף בעלויות התיקון. וכך פסק אף הגר"נ נוסבוים שליט"א. החוק (המקרקעין סעיף 59) נותן אפשרות להפריד את העמודות לפי הסכמת שני שליש מהדיירים.
בכניסות נפרדות בדרך כלל נהוג להפריד וכל כניסה מתנהלת בנפרד, וממילא אם נהגו כן אי אפשר לחייב דיירי כניסה אחת להשתתף בעלויות זיפות כניסה אחרת, אבל בשתי עמודות יש צורך שתתקבל החלטה מפורשת.
ב. עיין עלון המשפט גליון 42 עמוד 6 אות יא.